Selecteer een pagina

TECHNISCHE SEO: WAT IS JSON-LD?

Danny Moons Sidekick Music
Danny Moons, SEO & Social Media expert
24 Februari 2017
JavaScript Object Notation for Linking Data. Ja, een hele mond vol. Json-LD is één van die dingen die mijn kijk op internet & SEO volkomen heeft veranderd.

Eerst even de basis.. JSON-LD is een uitbreiding op JSON. Wat is JSON dan? Het staat dus voor JavaScript Object Notation. Het wordt dus geschreven als JavaScript. Een taal die er ingewikkeld uitziet als je het snel bekijkt, maar er zit een simpele logica achter ;).

JSON is een vorm van ’gestructureerde data’ waarmee je zoekmachines heel gedetailleerd kunt vertellen waar je webpagina over gaat. Het is dus niet direct zichtbaar voor je bezoekers! Je kunt ervoor kiezen om JSON voor je gehele website te gebruiken, maar het is ook mogelijk om voor iedere webpagina een apart stukje JSON code te schrijven. JSON klinkt ingewikkeld, maar het is relatief simpel om te lezen en schrijven voor mensen en voor computers nóg makkelijker om te lezen.

Wat is JSON-LD?

JSON-LD voegt het stukje ‘Linked Data’ toe aan de basis van JSON Met dit stukje kun je internet gebruiken om andere relevante data te linken aan jouw stukje code. Simpel gezegd: je kunt vertellen welk adres er bij jouw bedrijf hoort of welke social media profielen bij jouw website horen. Je kunt dus in een klein stukje code alle relevante data vermelden omtrent je bedrijf of je website. Met JSON-LD kun je refereren naar schema.org, zodat je vervolgens de code simpel kunt houden. Bekijk het onderstaande voorbeeld maar eens.

{
“@context”: “http://schema.org”,
“@type”: “LocalBusiness”,
“name”: “Sidekick Music”,
}
“address”: {
“@type”: “PostalAddress”,
“streetAddress”: ” Erfgooiersstraat 559″,
“addressLocality”: “Hilversum”,
“addressRegion”: “Noord Holland”,
“postalCode”: “1222AT”,
“addressCountry”: “Nederland”
},

De onderdelen van JSON-LD

Als je een stukje JSON code wilt schrijven, start je altijd eerst met dit:

JSON-Script

 

 

Je start altijd eerst met een script tag. Hiermee geef je aan dat je in de taal ‘JSON’ gaat schrijven. Vergeet niet dat je iedere tag sluit, anders ontstaan er gaten in je website! Als je dus begint met het schrijven van code en je opent een ‘{’ sluit het dan direct af met ’}’ om gaten te voorkomen. Als je dit hebt gedaan, kun je tussen de haken veilig gaan smijten met code.

Om het simpel te houden voor jezelf en context te geven aan de code, schrijf je dit;

“@context”: “http://schema.org”

Hiermee zeg je dat je gegevens gaat gebruiken van schema.org. Het fijne hieraan is dat op schema.org een grote hoeveelheid code beschikbaar wordt gesteld, verdeeld in groepen, zodat je simpel de juiste code kunt vinden en kunt gebruiken.

Tot slot het je nog dit stukje code:

“@Type”: “Person”

Hiermee zeg je eigenlijk tegen internet ‘“hé internet, ik ga nu een persoon beschrijven”.

TIP: Maak altijd gebruik van Google’s Structured Data Testing Tool om eventuele fouten op te sporen.

Waar plaats je dan de Json-LD code?

Waar je de JSON-LD code plaatst, is afhankelijk van verschillende dingen. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden, is of je meerdere JSON-LD codes wilt gebruiken of enkel een algemene voor de gehele website. De code wordt in de meeste gevallen geplaatst in de head van een website. Dit is dus boven de body en boven je content.

Wil je het laatste nieuws omtrent online marketing & gratis tips ontvangen?

SEO-binnen-de-muziekindustrie-Uitgelichte-Blog

Internet Marketing SEO

SEO binnen de muziekindustrie

Internet Marketing SEO

In 3 stappen naar Google’s Mobile First Index

Pin It on Pinterest

Share This

Vind je deze blog interessant?

Deel hem met je vrienden & volgers!